Lazanje od Zebrano zagorskih mlinaca s mesom

Složenac od Zebrano zagorskih mlinaca s mesom, ili kako nam je prijatelj skrenuo pažnju – Gibanica od zagorskih mlinaca s mesom.

 

 

Recept je namijenjen za vatrostalnu posudu, dimenzija cca 20×30 cm.

Sastojci:

  • 500g Zebrano Izvornih zagorskih mlinaca ili mlinaca sa špinatom
  • 500g miješanog mljevenog mesa (idealno purećeg, ali može i drugo)
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 1 vezica peršina
  • 1 veća glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 400g rajčice (ili pelata)
  • 400g šampinjona
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 1 žlica origana

Bešamel:

  • 60g brašna
  • 60g maslaca
  • 1l mlijeka
  • 1 lovorov list
  • 1 grančica majčine dušice
  • 100g ribanog parmezana
  • maslac za kalup i kapanje

Priprema:

Meso začinite solju, paprom i origanom. Na ulju popržite luk, dodajte meso pa i njega popržite. Dodajte češnjak, rajčicu, pire od rajčice, peršin i šampinjone. Sve skupa pirjajte 30min, dok višak tekućine ne ispari i smjesa postane gusta.

Za bešamel na maslacu kratko popecite brašno i postupno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje metlicom. Malo posolite, popaprite, dodajte lovorov list, majčinu dušicu te kuhajte na laganoj vatri 10min. Na kraju dodajte parmezan.

Sada je na redu slaganje slojeva lasagni. Posudu za pećenje premažite masnoćom i tankim slojem bešamela, zatim položite red mlinaca, a na njih sloj prije pripremljenog mesnog ragua, bešamela i parmezana. Drugi sloj započnite polaganjem mlinaca pa dodajte sve kao i za prvi sloj.

Ponavljajte slojeve sve dok ne potrošite sastojke, pazeći da završite mesnim raguom, prelivenim bešamelom i obilno posipanim parmezanom. Sve nakapajte otopljenim maslacem.

U našoj verziji recepta, zagorske mlince prije slaganja u posudu za pećenje nije potrebno”furiti” u kipućoj vodi, pošto će povući vlagu iz mesnog ragua i omekšati. No, ukoliko mislite da je to potrebno, mlince možete “furiti” da omekšaju prije slaganja lasagni u slojeve; na način da stavite vodu da zavrije, zatim uzavrelu vodu ulijte u posudu (dužu, a pliću) pa potopite Zebrano mlinac koji ste prethodno pripasali veličini posude (cca 20×30 cm) i pustite mlince da omekšaju pa ih zatim slažite u posudu za pećenje prema prethodnim uputama.

Tako pripremljene lazanje pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici) na 200°C oko 40min.

Malo ohladite i poslužite! I dobar tek!

Novosti

                  Na riječkom Korzu 02. i 03. srpnja 2015. godine održana je manifestacija „100% Zagorsko“, koja je, kao i lani, ponovno oduševila brojne Riječanke i Riječane, ali i znatiželjne turiste. Tako je riječki Korzo druge godine zaredom postao domaćinom zagorskog zvuka, mirisa…