Lazanje od Zebrano zagorskih mlinaca s povrćem

Lazanje od Zebrano zagorskih mlinaca s povrćem, ili kako nam je prijatelj skrenuo pažnju – Gibanica od zagorskih mlinaca s povrćem.

Recept je namijenjen za vatrostalnu posudu, dimenzija cca 20×30 cm.

Sastojci:

  • 500g Zebrano Izvornih zagorskih mlinaca ili mlinaca sa špinatom
  • 600g patliđana
  • 300g tikvica
  • 300g svježih rajčica
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 300g mozzarelle
  • 1 žlica Vegete
  • sol

Bešamel:

  • 60g brašna
  • 60g maslaca
  • 1l mlijeka
  • 1 lovorov list
  • 1 grančica majčine dušice
  • 100g ribanog parmezana
  • maslac za kalup i kapanje

Priprema:

Patliđane narezati na uzdužne ploške srednje debljine, malo posoliti i ostaviti stajati oko 15min – nakon toga ih osušiti na upijajućem papiru.

Tikvice i rajčice također narezati na ploške. U tavi na malo ulja popecite patliđane i tikvice pa ih ohladite.

Za bešamel na maslacu kratko popecite brašno i postupno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje metlicom. Malo posolite, popaprite, dodajte lovorov list, majčinu dušicu te kuhajte na laganoj vatri 10min. Na kraju dodajte parmezan.

Stavite 2 litre vode da zavriju. Uzavrelu vodu ulijte u posudu (dužu, a pliću) pa potopite Zebrano mlinac koji ste prethodno pripasali veličini posude (cca 20×30 cm). Pustite mlince da omekšaju.

Na dno posude u kojoj će se peći lazanje stavite malo bešamela, zatim položite red mlinaca te dio pripremljnih patliđana i tikvica, malo ih posipajte vegetom. Na to rasporedite mozzarellu narezanu na ploške i sve zalijte s malo bešamela. Drugi sloj započnite polaganjem mlinaca pa dodajte sve kao i za prvi sloj.

Ponovite sve radnje i za treći sloj, uz razliku da treći sloj završite polaganjem mlinaca koje prelijte bešamelom. Tako pripremljene lazanje pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici) na 200°C oko 30min.

Malo ohladite i poslužite! I dobar tek!

Novosti

                  Na riječkom Korzu 02. i 03. srpnja 2015. godine održana je manifestacija „100% Zagorsko“, koja je, kao i lani, ponovno oduševila brojne Riječanke i Riječane, ali i znatiželjne turiste. Tako je riječki Korzo druge godine zaredom postao domaćinom zagorskog zvuka, mirisa…