Lazanje od Zebrano zagorskih mlinaca s povrćem, ili kako nam je prijatelj skrenuo pažnju – Gibanica od zagorskih mlinaca s povrćem.
Recept je namijenjen za vatrostalnu posudu, dimenzija cca 20×30 cm.
Sastojci:
Bešamel:
Priprema:
Patliđane narezati na uzdužne ploške srednje debljine, malo posoliti i ostaviti stajati oko 15min – nakon toga ih osušiti na upijajućem papiru.
Tikvice i rajčice također narezati na ploške. U tavi na malo ulja popecite patliđane i tikvice pa ih ohladite.
Za bešamel na maslacu kratko popecite brašno i postupno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje metlicom. Malo posolite, popaprite, dodajte lovorov list, majčinu dušicu te kuhajte na laganoj vatri 10min. Na kraju dodajte parmezan.
Stavite 2 litre vode da zavriju. Uzavrelu vodu ulijte u posudu (dužu, a pliću) pa potopite Zebrano mlinac koji ste prethodno pripasali veličini posude (cca 20×30 cm). Pustite mlince da omekšaju.
Na dno posude u kojoj će se peći lazanje stavite malo bešamela, zatim položite red mlinaca te dio pripremljnih patliđana i tikvica, malo ih posipajte vegetom. Na to rasporedite mozzarellu narezanu na ploške i sve zalijte s malo bešamela. Drugi sloj započnite polaganjem mlinaca pa dodajte sve kao i za prvi sloj.
Ponovite sve radnje i za treći sloj, uz razliku da treći sloj završite polaganjem mlinaca koje prelijte bešamelom. Tako pripremljene lazanje pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici) na 200°C oko 30min.
Malo ohladite i poslužite! I dobar tek!