Održan IV. kulinarski show „Chtef“ Zagorski chef

U srijedu, 29. listopada 2014. godine u Tuheljskim toplicama, po četvrti put je održana velika kulinarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije – „Zagorski chef“. Natjecanje je to zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način. Kuhari se natječu autorskom kreacijom koju stručni žiri ocjenjuje po utvrđenim kriterijima: izgled jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela – moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela, a neizostavni dio manifestacije čini i sljubljivanje zagorskih vrhunskih vina uz pripremljena jela.

U natjecateljskom dijelu, na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovali su Tomislav Kožić iz Bluesun hotela Kaj, Mirko Ljubić iz restorana Dvorac Mihanović, Tihomir Ljubej iz Krass hotela – Toplice hotel, Mislav Božić iz Hotela&Restorana Villa Magdalena, Marko Živaljić iz Majsecovog mlina, Josipa Antolić iz Ville Zelenjak-Ventek i Zdenko Tisanić iz restorana Stara škola. Zadatak chefova bio je pripremiti glavno jelo i desert od autohtone zagorske šljive, mesa zagorskog purana, te zagorskih mlinaca kao središnje teme ovogodišnje kulinarske manifestacije.

Jela je ocjenjivao tročlani žiri u sastavu g. Ivica Štruml – chef kuhinje hotela Palace, g. Branko Čukelj – chef kuhinje u hotelu Sheraton te dopredsjednik hrvatskog kulinarskog saveza i počasni član Hrvatske kulinarske akademije – g. Slavko Večerić.

Kao što se to i očekivalo od ovakve manifestacije, svi chefovi su pokazali vrhunsko znanje u pripremanju jela na zadanu temu, besprijekorno umijeće prezentacije, na oduševljenje svih posjetitelja te su žiriju zadali itekakve muke u ocjenjivanju nijansi i određivanju pobjednika. Pobjedu je u natjecateljskom dijelu na kraju odnio chef kuhinje Bluesun hotela Kaj Tomislav Kožić, dok je drugo mjesto ostvario chef Marko Živaljić iz Majsecovog mlina, a treće chef Mislav Božić iz Hotela&Restorana Villa Magdalena.

Na manifestaciji su dostojno prezentirani i Zebrano zagorski mlinci, koji su posredno također sudjelovali u natjecanju, jer su ih u pripremi svojih jela koristila čak tri chefa! Posebno nam je drago što su zeleni zagorski mlinci (što sa koprivom, što sa špinatom) dobili značajno mjesto u natjecanju i mogli smo ih vidjeti na čak tri natjecateljska tanjura.

Izrazito smo ponosni na drugo mjesto chefa Marka Živaljića iz Majsecovog mlina, jer je Marko u pripremi svog jela koristio Zebrano zagorske mlince i to izvorne zagorske mlince, ali i za ovu prigodu ekskluzivnog izdanja naših zelenih mlinca sa koprivom. Marko je izvorne zagorske mlince i zelene mlince s koprivom koristio u pripremi glavnog jela, ali i u pripremi deserta! Kao glavno jelo, Marko je za ovu prigodu prezentirao roladu od purećeg mesa, šljiva i zagorskih mlinaca pečeno u purećem vratu, dok smo za desert imali priliku kušati zagorske mlince sa pekmezom i kompotom od šljiva, ali i u čokoladnom sufleu! Čestitamo!

Svima koji su propustili ovu manifestaciju, ostaje uživati u fotografijama s događanja, ali i posjetiti naše zagorske ugostiteljske objekte i kušati neka od jela koja su spremljena i u ovoj prigodi.

Novosti

                  Na riječkom Korzu 02. i 03. srpnja 2015. godine održana je manifestacija „100% Zagorsko“, koja je, kao i lani, ponovno oduševila brojne Riječanke i Riječane, ali i znatiželjne turiste. Tako je riječki Korzo druge godine zaredom postao domaćinom zagorskog zvuka, mirisa…